Досвід в рамках проекту ГЕФ ПМГ: ефективні технології вирощування мікрозелені в домашніх умовах

Грунтово-кліматичні умови України сприятливі для вирощування багатьох сільськогосподарських культур, овочевих культур та плодово ягідної продукції. Однак існує певний період, який називають міжсезонням, де кількість свіжої продукції різко обмежена або взагалі відсутня та можливо її вирощування лише за умов наявності теплиць, парників, інших споруд закритого ґрунту. Такі споруди потребують значних капіталовкладень, місця та часу. Дієвим способом вирішення даної проблеми є розміщення в домашніх умовах невеличких мобільних тепличок по вирощуванню мікрозелені, які в змозі за короткий період при правильному підході забезпечити отримання усіх видів вітамінів, при цьому ефективно використовуючи домашнє тепло, освітлення без додаткових затрат.

В рамках проєкту ПМГ ПРООН-ГЕФ "Агроекологія та органічне землеробство для підтримки малих фермерів та вразливих верств населення" з метою допомоги селянсько-фермерським господарствам щодо запровадження та адаптації органічних технологій ведення сільського господарства та забезпечення високоякісною продукцією власного виробництва в межах Житомирської області внутрішньо переміщених осіб, зокрема дітей, дітей з особливими освітніми потребами, було організовано семінар-тренінг для підтримки найбільш вразливих категорій населення на тему: «Ефективні способи ведення індивідуальних домогосподарств у сільській місцевості», що розкрив особливості малого підприємництва та городництва у сільській місцевості, використання біочару для вирощування мікрозелені та розсади тощо.

Використання мікрозелені достатньо популярне в ряді європейських країн, США, азійських країнах. Тому і в нашій країні на даний напрямок слід звернути увагу в особистих домогосподарствах. Адже при мінімальних затратах ми можемо забезпечити повноцінне харчування усієї родини мікрозеленню впродовж усього міжсезоння. Однак при  підході до вирішення даного питання можуть виникнути ціла низка проблем, зокрема,  перш за все, треба знати ряд певних аспектів щодо технологічних прийомів та біологічних особливостей культур, які планується вирощувати. Так, наприклад, спершу потрібно визначитися, що планується використовувати в якості субстрату при вирощуванні мікрозелені. Найбільш простий та поширений спосіб це використання звичайного ґрунту, однак він має ряд певних недоліків, зокрема в ґрунті, який використовуємо, можуть міститися різні види бур’янів, хвороботворних мікроорганізмів, що можуть з одного боку накопичуватись у паростках мікрозелені, з іншого - сприяти розвитку різноманітних гнилісних захворювань, крім того це є причиною забруднення мікрозелені. Одним з способів вирішення даної проблеми є можлива хімічна або термічна обробка ґрунту, що використовується, але і в одному, і в іншому випадках це призводить до так званої стерильності ґрунту, що є теж негативним.

Можливе також використання природних або штучних субстратів для вирощування: поливні мати, льняні килимки, конопляні килимки, агровата тощо. В даному випадку особливістю є те, що може бути використана лише верхня частина мікрозелені, тому що проникла коренева система фактично залишається в даному виді субстрату і використання такого виду субстрату є одноразовим. 

При більш професійному підході  є можливим використання вже готових субстратів, найкраще підходить грунтосуміші для вирощування розсади. Саме в них збалансовані показники щодо кислотності та наявності потрібних елементів живлення (мікро- та макроелементи). Однак на сьогоднішній час дедалі більшої популяризації набуває вирощування мікрозелені на спеціально підготовленому деревному вугіллі біочарі. При цьому даний метод вирощування дає змогу уникнути різноманітного зараження насіння хворобами, відсутність бур’янів, можливість багаторазового використання, крім того внаслідок гарної сорбційної властивості та пористості створюються оптимальні умови для повітряного та водного балансу. Іншим важливим аспектом, який треба враховувати при вирощуванні мікрозелені є біологічні особливості культур, які  планують використати. Так, при підборі сумісного вирощування двох і більше культур треба враховувати індивідуальні властивості кожної з них, зокрема, біологічні особливості проростання насіння, дружності сходів, формування біомаси. Крім того ряд зеленних культур можуть містити гіркі речовини або ж навіть отруйні, тому це потрібно враховувати при виборі певних видів культур. Вцілому ж бажано вирощувати мікрозелень в різних ємностях з врахуванням всіх вище зазначених особливостей. Таким чином, можна створити безперервну ротацію культур, що дасть змогу щоденно мати мікрозелень та можливість її використання в харчовому раціоні.