Громади Житомирщини та Київщини вивчають досвід створення Розумних Mіст

Понад 30 представників Мережі організацій громадянського суспільства «Зелена Житомирщина», зокрема керівництво міст, об’єднаних територіальних громад, науковці, громадські організації, за підтримки ПМГ ПРООН/ГЕФ мали змогу взяти участь у Міжнародному форумі «Business for Smart Cities», який проходить 29-31 січня в м. Києві на НСК «Олімпійський». Організаторами Форуму виступили Академія публічно-приватного партнерства, Компанія «Ardana consultants”, Фонд розвитку міст за підтримки Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Київської міської державної адміністрації, Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства. Паралельні заходи було організовані Європейською економічною комісією ООН.

Міжнародний конгрес «Бізнес для Розумних Міст” зібрав лідерів регіону ЄЕК ООН для вирішення проблем міст та пошуку найкращих партнерів для реалізації проектів та надання послуг. Основною метою Форуму стала демонстрація нових та інноваційних продуктів та послуг великій кількості представників керівництва міст, які планують зробити свої міста розумними, допомогти реалізувати стратегії сталого розвитку міст у відповідності до Цілей сталого розвитку ООН.

В рамках заходу були проведені сесії з відомими в усьому світу спікерами та регіональними лідерами, які розповідали про реальні проекти щодо розумного управління містом, в тому числі питання мобільності та якості життя, екологічно безпечного управління, інфраструктури, мобільності, співпраці з міжнародними інвесторами, приватним бізнесом з метою трансформації міст. Мери та представники міст, урядів та приватних компаній презентували свої успішні історії участі бізнесу в трансформації міст у Розумні та Сталі, наводили приклади партнерських відносин між бізнесом та публічною владою. «Місто – це перш за все його мешканці, громада», - зазначив у своєму виступі мер Барселони.

Окремі панелі були присвячені розвитку електромобільного транспорту, інтеграція транспортних моделей, використанню відновлювальних джерел енергії, енергоефективності в містах, громадських будівлях, поводженням з побутовими відходами.

Окремої уваги заслуговує виставка, яка демонструє можливості співпраці бізнесу та громад з питань створення розумних систем, зокрема енергоефективного вуличного освітлення, систем відеонагляду, систем безпечного руху на дорогах, інноваційних рішень для муніципальної інфраструктури (електронний квиток, розумний будинок, системи пожежної сигналізації, сучасних енергоефективних систем збору даних та інші).

Учасники мали змогу поспілкуватися з виробниками послуг, отримати кваліфіковані консультації, обмінятися контакти та встановити нові партнерства для сталого розвитку громад. Форум сприятиме організації додаткових паралельних заходів між містами України та іншими регіонами світу.