«Сафарі для громад»© : квест із пошуку природоорієнтованих рішень для місцевих громад

Для вирішення сучасних екологічних викликів громадам необхідно брати активну участь у пошуку рішень. Зробити цей процес максимально ефективним та цікавим допоможе спеціальний квест «Сафарі для громад» (Community Safari©).

Сафарі для громад – це дводенна пригода, яка об'єднає членів спільноти, щоб колективно визначити, обговорити та знайти ідеї для вирішення проблем громади і планування подальших кроків, використовуючи природоорієнтовані рішення. Тобто інноваційні рішення, які спираються на логіку і моделі, запозичені з природніх екосистем.

«Природа може багато чого нас навчити. Незабаром ми зрозуміємо цю цінність, адже технології покращують наше життя, але інколи шкідливі для довкілля. На відміну від технічних інновацій, речі, створені природою, є холістичними. Вони  працюють як замкнута циркулярна економіка: в екосистемах нема нічого зайвого, не треба додатково використовувати енергію і палити вугілля. Все працює саме собою», – пояснює керівниця експериментальних досліджень Лабораторії Інноваційно Розвитку ПРООН в Україні Оксана Удовик.

Інструментарій:

Протестована методологія та матеріали Сафарі чітко описані в Інструментарії для  проведення Сафарі з відкритим доступом –  аби організації мали можливість самостійно проводити Сафарі у своїх громадах.

Інструментарій простий у використанні: роздрукуйте – виріжте – і робіть! Він безкоштовний та доступний за вашим запитом. Отримати його можна, заповнивши реєстраційну форму за посиланням.

В Інструментарій входять:

  • Інформаційний буклет: презентація, що допоможе Вам поширити Сафарі серед колег, партнерів та спонсорів;

  • Інструкція для організатора: все, що Вам потрібно знати як організатору Сафарі; 

  • Медіапакет: все, що Вам потрібно для поширення Сафарі; 

  • Дорожня карта: контрольний перелік, що допоможе Вашій організації підготуватися до проведення Сафарі;

  • Картки рішень: використовуються учасниками для мозкового шторму під час заходу;

  • Мапи: інструкції щодо створення мап для Сафарі

Концепцію «Сафарі для громад»© було розроблено Лабораторією Інноваційного Розвитку ПРООН в Україні – глобальною ініціативою ПРООН, яка спрямована на визначення, розробку та розповсюдження інноваційних та стійких рішень для місцевих громад.