Як альтернативні джерела енергії забезпечують сталий розвиток громади міста Пологи Запорізької області

Альтернативні джерела енергії є потужним засобом зменшення викидів вуглекислого газу в атмосферу та запобігання змінам клімату. Саме тому ГО “Безпека громади” працює над проектом ГЕФ ПМГ «Впровадження сучасних систем використання альтернативних джерел енергії в сільській місцевості Запорізької області для запобігання змінам клімату». А саме, метою проекту є:

  1. сталий розвиток міської громади у напрямку скорочення викидів парникових газів до навколишнього середовища;
  2. підвищення рівня обізнаності громади щодо питань енергозбереження та використання альтернативних джерел енергії, а саме енергії сонця для вироблення електроенергії. 

Як? За допомгою встановлення систем автономного вуличного освітлення в м. Пологи Запорізької області, що працюють на сонячних батареях.

Варто зазначити, що ГО «Безпека громади» налагодила партнерські відносини з громадою м. Пологи, комунальним підприємством «Благоустрій Пологи», міською радою, та з громадською організацією «Енергозберігаючі технології», яка має великій досвід впровадження проектів з використанням відновлювальних джерел енергії. Крім того, співфінансування проекту надає ТОВ "ОА "ІНТЕРСЕРВІС". 

3 жовтня в приміщенні міської ради були проведені громадські слухання на тему «Поширення екологічних знань для кращого розуміння процесів, пов’язаних з енергоефективністю та заощадженням енергоресурсів, а також поширення досвіду реалізації демонстраційного проекту», в яких прийняло участь 28 учасників. Були заслухані доповіді експертів, які продовжилися палкими обговореннями в яких змогли взяти участь всі присутні. В ході обговорень на громадському слуханні були визначені соціальні об‘єкти, на яких в першу чергу необхідно встановити вуличне освітлення.

Крім того, за результатами робочих зустрічей команди спеціалістів були визначені засоби та методи реконструювання системи вуличного освітлення за допомогою сучасних енергоефективних технологій і альтернативної енергетики. 

Наступним етапом стала розробка робочого проекту з встановлення систем автономного вуличного освітлення на базі сонячних фотогальванічних модулів ALM-160P-36, акумуляторів VenturaGPL12-65, контролерів ACM2024Z10А, 12V/24V, світлодіодних вуличних світильників StreetMini25 (30 Вт, 12 В, 5000-6000К) в кількості 15 одиниць. 

Сонячні фотогальванічні модулі були встановлені на залізобетонні опори за допомогою універсального кріплення. Завдяки інноваційній конструкції системи автономного освітлення, акумуляторна батарея у блоці управління розташована на висоті 6,5-7 метрів. Це дозволяє уникнути випадків крадіжок та навмисного пошкодження обладнання. А використання систем автономного освітлення дає змогу зменшити кількість опір освітлення за рахунок збільшення відстані між собою до 100 метрів замість 35 метрів, що майже в 3 рази менше у порівнянні з традиційною системою освітлення вулиць. Нові системи не потребують використання ліній електропередачі і підключення до трансформаторних підстанцій. І, що найважливіше, сприяють запобіганню зміні клімату!