Національний форум «Поводження з відходами в Україні: законодавство, економіка, технології»

22 -23 листопада 2018 року в м. Києві пройшов Національний форум «Поводження з відходами в Україні: законодавство, економіка, технології». Ключова тема Форуму - формування програм щодо поводження з відходами для об’єднаних територіальних громад: проблемні питання та кращі практики.

Участь у заході взяли більш ніж 300 осіб з усіх регіонів України.

Форум пройшов за сприяння Всеукраїнської екологічної ліги, Національного молодіжного центру «Екологічні ініціативи», Екологічної рециклінгової асоціації України, Програми малих грантів Глобального екологічного фонду та Програми розвитку ООН, Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи. Під час Форуму було розглянуто проблемні питання та кращі практики формування та реалізації програм щодо поводження з відходами на місцевому та регіональному рівнях, у територіальних громадах, обговорено стан поводження з небезпечними відходами та відходами сільського господарства в Україні, ознайомлено з сучасними розробками українських науковців щодо екологічно безпечного перероблення та утилізації відходів.

Учасники мали змогу презентувати кращі практики поводження з відходами, поділитися набутим досвідом та відвідати полігон твердих побутових відходів у с. Підгірці Київської області. Участь партнерів Програми малих грантів та презентація кращих практик стала можливою завдяки підтримки ПМГ ПРООН\ГЕФ.

Учасники Форуму висловили пропозиції для розв’язання проблем, пов’язаних з небезпечними відходами, серед яких ключовими є:

  • розробити та ухвалити законопроекти щодо посилення адміністративної та кримінальної відповідальності за порушення законодавства у сфері поводження з небезпечними відходами.
  • розглянути та ухвалити проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо поводження з небезпечними відходами» № 5354 від 03.11.2016 р., у якому пропонується зробити суворішими умови поводження з небезпечними відходами та посилити контроль за видачами ліцензій;
  • ухвалити проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері поводження з відходами щодо запобігання негативній дії відходів кінцевого споживання продукції на навколишнє природне середовище» № 3198 від 30.09.2015 р., положення якого спрямовані на створення та забезпечення ефективного функціонування системи збирання, перероблення та утилізації відходів, а також удосконалення системи управління у цій сфері відповідно до вимог Директиви ЄС № 2008/98/ЄС про відходи;
  • ухвалити проект Закону України «Про державну політику у сфері поводження із мийними засобами»№ 5182-1 від 07.10.2016 р., завдяки якому буде створено правові підстави та умови для обмеження виробництва, ввезення на митну територію України та реалізацію мийних засобів, що містять фосфати;
  • забезпечити виконання в повному обсязі завдань та заходів Загальнодержавної програми поводження з токсичними відходами (яка не виконана станом на 2016 р.);
  • розробити та запровадити систему перепідготовки й підвищення кваліфікації фахівців сфери управління та виробництва небезпечних відходів за напрямами: охорона природи та здоров’я людини від впливу небезпечних відходів; утилізація й видалення небезпечних відходів; нормативно-правове регулювання у сфері поводження з небезпечними відходами; науково-технічна діяльність у сфері поводження з небезпечними відходами. (джерело: http://bit.ly/2SmTVN)