Семінар «Участь молоді у вирішенні проблеми зміни клімату в рамках реалізації проєктів Програми малих грантів ГЕФ у Білорусі, Україні та Молдові»

16 листопада відбувся Семінар «Участь молоді у вирішенні проблеми зміни клімату в рамках реалізації проєктів Програми малих грантів ГЕФ у Білорусі, Україні та Молдові» у гібридному форматі.

Завдяки семінару більше 40 представників ОГС з трьох країн обмінялися досвідом, поділилися кращими практиками та розширили свої партнерські мережі в рамках співпраці «Південь-Південь» (South-South Cooperation, SSC). ООН визначає таку співпрацю як «процес, у якому дві або більше країн, що розвиваються, досягають своїх індивідуальних та/або спільних національних цілей розвитку потенціалу шляхом обміну знаннями, навичками, ресурсами та технічними ноу-хау, а також шляхом регіональних та міжрегіональних колективних дій, включаючи партнерство, що включає Уряди, регіональні організації, громадянське суспільство, наукові кола та приватний сектор для їхньої особистої та/або взаємної вигоди в межах та між регіонами».

З вітальним словом виступили:

  • Анжеліка Шамеріна, Спеціаліст по зміні клімату та регіональний координатор, Головний офіс ПМГ ГЕФ;
  • Юрій Соловйов, Національний координатор, ПМГ ГЕФ у Білорусі;
  • Денис Паря, Національний координатор, ПМГ ГЕФ у Молдові;
  • Валентина Кириченко, Ассистент програми, ПМГ ГЕФ в Україні.

ПМГ ГЕФ має особливий фокус на залучення та підтримку молоді, жінок та людей з особливими потребами в їхніх ініціативах, спрямованих на вирішення місцевих екологічних проблем та забезпечення сталого розвитку. За 10 років роботи програми в Україні було реалізовано понад 200 грантових проєктів, 80% з яких працювали у тій чи іншій формі з дітьми та молоддю. Така діяльність ПМГ спрямована на підвищення екологічної освіти та освіти в інтересах сталого розвитку, підтримку практичних молодіжних ініціатив та інновацій, розвиток професійних навичок, підвищення конкурентоспроможності на ринку праці, створення нових зелених робочих місць, соціальне екологічне підприємництво та інше. Також особлива увага спрямована на формування нових молодіжних організацій та партнерських мереж, розвиток їх можливостей та, як результат, доступ молоді до прийняття рішень на всіх рівнях: місцевому, національному, регіональному та глобальному. У 2020-2021 роках ПМГ в Україні стала однією з країн-учасниць Глобальної інноваційної програми «Молодь та зміна клімату» та підтримала 5 цільових проєктів.

ПМГ в Україні представили більше 10 представників громадських організацій, Молодіжної дорадчої групи та Технічної експертної групи. Учасники поділились своїм досвідом та представили успішні проєкти:

 

  • «Просування Цілей Стійкого Розвитку в практичне життя місцевих громад»;
  • «Запровадження кращих практик та розвиток спроможності дітей і молоді в напрямі боротьби з глобальними екологічними викликами через створення Центру сталого розвитку»;
  • «Інноваційні агроекологічні рішення для стійкого сільського господарства та реабілітації земель на Поліссі»;
  • «Розвиток потенціалу людей з обмеженими можливостями з використанням сучасних інструментів соціальної інтеграції та розширення прав та можливостей жінок та сільської молоді»;
  • «Впровадження молодіжних локальних екологічних ініціатив інклюзивного змісту на прикладі КЗВО «Хортицька національна навчально-реабілітаційна академія»;
  • «Молодіжний кліматичний центр: розвиток потенціалу та нові можливості навчання для сільської молоді»;

Учасникам було цікаво почути про проєкти та їх реалізацію в інших країнах, дізнатися про інноваційні ідеї, розширили коло своїх партнерств та окреслити напрямки подальшої співпраці.