ЗАПРОВАДЖЕННЯ АДАПТИВНИХ ТЕХНОЛОГІЙ «ЗЕЛЕНОГО ВІДНОВЛЕННЯ» - на Дослідному полі Поліського національного університету відбувся посів лікарських рослин

7 травня 2021 року на Дослідному полі Поліського національного університету відбувся посів лікарських рослин за органічною технологією вирощування, а саме: календули, ромашки лікарської, розторопши плямистої, чорного кмину, амаранту та інших. Реалізація ініціативи відбувається за підтримки ПМГ ПРООН-ГЕФ в рамках проєкту «Інноваційні агроекологічні рішення для сталого сільського господарства на деградованих землях Полісся». Мета проєкту полягає у відпрацюванні механізмів промислового вирощування лікарських рослин, покращенні технології їх вирощування, підвищенні економічної ефективності, а також розробці оптимальних органічних прийомів в умовах збіднених деградованих ґрунтів Полісся.

Науковцями кафедри ґрунтознавства та землеробства (кандидати с.-г. наук, доценти С. В. Журавель, Р. Б. Кропивницький, Т. В. Клименко, Л. Л. Довбиш, О. І. Трембіцька, М. М. Кравчук, асистент В. О. Поліщук), а також кафедри технології зберігання та переробки продукції рослинництва (доктор с.-г. наук, професор В. Б. Ковальов і кандидатка с.-г. наук, ст. викладач С. В. Федорчук) Поліського університету було відібрано зразки ґрунту, проведено облік основних агрофізичних і агрометеорологічних показників дослідної ділянки.

Проект підтримує міжнародний рух «Green Recovery» («Зелене відновлення»), який спрямований на подолання глобальної кризової ситуації, що викликана пандемією COVID-19 та проблемами змін клімату. Адже на сьогоднішній день відновлення екосистем, підтримка продовольчого сектору, ведення органічного сільського господарства, формування екологічного мислення молоді та громади є головними аспектами в напрямку боротьби з кліматичною кризою та сприяння процвітанню населення.

Запроваджені адаптивні технології відновлення, шляхом вирощування лікарських рослин, сприяють формуванню соціально-економічної та екологічної моделі, що враховує основні цілі сталого розвитку та сприяє протидії змін клімату. Тому з метою популяризації промислових технологічних прийомів вирощування лікарських рослин, які мають енергетично-економічний потенціал не лише в Україні, але і за кордоном 3 червня 2021 року на базі Поліського національного університету за підтримки ПМГ ПРООН-ГЕФ буде проведена Друга Міжнародна науково-практична конференція «Сучасні тенденції розвитку галузі землеробства: проблеми та шляхи їх вирішення» спільно із Мережею ОГС «Зелена Житомирщина», ГО «Асоціація фермерів та приватних землевласників України в Житомирській області» із залученням здобувачів освіти, науковців, фермерів, громадських організацій тощо.